Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Είναι ΔΙΚΑΙΗ η Φορολογία των Τραπεζών; η πρεπει ν'αυξηθεί;

Νέο ρεκόρ κερδοφορίας αναμένεται να σπάσουν και φέτος οι τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι για το 2007 θα βάλουν στα ταμεία τους περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση άνω του 40% στην κερδοφορία τους σε ετήσια βάση.
Τα πρώτα μηνύματα από τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων δείχνουν ότι ο χορός των υπερκερδών για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται αμείωτος παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία. Την ίδια στιγμή, θετικά είναι τα μηνύματα και για τους μετόχους τους, καθώς οι διοικήσεις τους σχεδιάζουν να διανείμουν μερίσματα- ρεκόρ, άνω των 2,5 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Ανά τράπεζα
Ήδη η Εurobank ανακοίνωσε αύξηση 32,1% στην κερδοφορία του 2007 σε σχέση με το 2006, στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς η άνοδος ήταν 50%, ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Μarfin Ρopular Βank εκτινάχθηκαν κατά 130%!
Αντίστοιχα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας θα φτάσει το 1,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας κατακόρυφη άνοδο της τάξης του 73% σε σχέση με τα καθαρά κέρδη των 990 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στην περίπτωση της Αlpha Βank, τα καθαρά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 35%, ενώ η κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 54% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αύξηση 35,4% «βλέπουν» οι αναλυτές για την Αγροτική Τράπεζα, ενώ μειωμένα κατά 23% εκτιμάται ότι θα είναι τα κέρδη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, λόγω των απωλειών από τις επενδύσεις της τράπεζας σε χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλού ρίσκου (δομημένα ομόλογα, CDΟ΄s κ.λπ.).

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
Πηγή : Τα ΝΕΑ

Γιατί θεωρείται ότι οι Ελληνικές τράπεζες είναι οι πιο κερδοφόρες στον κόσμο;
thodoris7 is offline Reply With Quote